מה זה ליסינג מימוני לעסקים?
אחת ההוצאות הגדולות עימן מתמודדים עסקים רבים, גדולים כקטנים, היא רכישה של רכבים בעבור העובדים שכן לרוב מדובר ברכבים בעלויות רכישה ותחזוק גבוהות במיוחד אשר דורשות מהעסק השקעה של משאבים רבים מאוד. במטרה להתמודד עם הוצאה כספית גבוה זו התפתחה בשנים האחרונות שיטת הליסינג אשר צמחה והתפתחה בעיקר בקרב תעשיית ההייטק בה שאפו חברות רבות לספק לעובדיהם הרבים מכוניות והלכה והתפתחה באופן שהשפיע במידה ניכרת על שוק הרכב הישראלי בכללותו. שיטת הליסינג הינה פתרון מימוני המאפשר לבצע רכישת רכב מבלי לגייס את מלוא ההון הנדרש לצורך הרכישה. קיימים מספר סוגים של שיטות ליסינג וביניהן שיטת הליסינג המימוני, לפיה הלקוח שוכר את הרכב מחברת הליסינג למשך תקופה ידועה מראש של כ-36-60 חודשים, בשיטה זו עלויות החזקת הרכב לרבות הוצאות טיפולי הרכב, ביטוחים ותחזוקה השוטפת יחולו על הלקוח ורק עם פרעון מלוא התשלומים ירשם הרכב על שמו של בעליו. שיטת ליסינג נוספת הינה שיטת הליסינג הפרטי, אשר הינה נגזרת של שיטת הליסינג המימוני, לפיה עם ביצוע העסקה משלם הלקוח סכום חלקי כמקדמה בהתאם ליכולתו הכלכלית ולאחר מכן משלם הוא בתשלומים חודשיים את יתרת ערך הרכב. על פי שיטה זו, עם סיום תקופת התשלומים המסוכמת עומדות פני הלקוח שתי אפשרויות האחת היא לשדרג את הרכב לדגם חדש ומתקדם יותר והאחרת היא להשלים את יתרת התשלום בגין הרכב. השיטה השלישית הינה שיטת הליסינג התפעולי, שיטה זו מתאימה בעיקר ללקוחות עסקים ומאפשרת לעסק לספק לעובדיו רכב תמורת תשלום חודשי קבוע אשר כולל את עלויות התחזוקה והטיפולים השוטפים של הרכב.
כיצד מורכבת עסקת הליסינג?
עסקת הליסינג מורכבת לרוב משלושה חלקים עוקבים אשר נועדו להקל על בעלי העסקים בביצוע עסקת הליסינג ולאפשר לו לשמור על הון נזיל לפעילות החברה השוטפת. החלק הראשון של העסקה מתייחס לתשלום המקדמה הראשונית, מקדמה זו מקטינה במידה ניכרת את התשלום החודשי ובמרבית המקרים היא מותאמת ליכולותיו הכלכליות של העסק, ישנם מצבים בהם תשלום המקדמה החודשית יוחלף בהפקדה של מספר תשלומים אחרונים מראש והכל על בסיס ההסכמה ההדדית בין הצדדים לעסקה. חלקה השני והעיקרי של עסקת הליסינג, הוא גם החלק הארוך והמשמעותי של העסקה, מתייחס לתשלומים השוטפים מדי חודש, גובהם של תשלומים אלה ייקבע בעסקת הליסינג עצמה בהתאם לאופייה, בהתאם לגובה עלות הרכב הכוללת ובהתאם לגובה המקדמה ששולמה. חלקה השלישי והאחרון של עסקת הליסינג מתייחס לתום התקופה, בה עומדת בפני הלקוח הבחירה בין השלמת מלוא התשלום בגין הרכב וקבלת הבעלות המלאה בו או לחילופין החזרת הרכב לחברת הליסינג וביצוע עסקה מחודשת לרכב חדש ומתקדם יותר כשעלות הרכב המוחזר תשמש במרבית המקרים כמקדמה לרכב החדש ובכך שומר הלקוח על קדמה טכנולוגית ונסיעה מתמדת ברכב חדיש ואיכותי.
לאילו עסקים מתאים הליסינג המימוני?
בעבר שיטת הליסינג המימוני לעסקים היתה נחלתם של ציי הרכב הגדולים בלבד אשר בבעלותם של חברות הענק שרכשו כמויות אדירות של רכבים מדי שנה, בשנים האחרונות עושות בשיטה זו שימוש גם חברות קטנות יותר אשר מחזיקות במספר מצומצם של מכוניות ואינן מעוניינות להשקיע את מלוא הונם על רכישת רכב שכן הדבר עשוי לפגוע בהם הן מבחינת ההון הנזיל של החברה והן מבחינת מאזן ההוצאות השנתי שעשוי להיפגע במידה ניכרת. התאמתה של עסקת הליסינג לקהל העסקים הקטנים הולכת וגוברת לאור השינוי הרב הגובר באופן תדיר במחיריהם של המכוניות המשומשות, על כן פונים עסקים אלה לקניית רכב בעסקת תשלומים ארוכת טווח אשר במסגרתה זוכים גם העסקים הקטנים להנות משלל היתרונות הבולטים שבעסקת הליסינג לרבות היתרון החשבונאי שברישום העסקה כהוצאה מוכרת, השירות האיכותי שמקבלים לקוחות הליסינג אשר אינו תלוי בגודלו של העסק או באופיו, השקט הנפשי הרב המאפשר לעסק להימנע מהתעסקות מיותרת בכל הקשור לאחזקת הרכב הגבוה ועוד.
היתרונות הבולטים שבעסקת ליסינג לעסקים?
עסקת ליסינג מימוני לעסקים טומנת בחובה שלל יתרונות לכל סוגי העסקים, גדולים כקטנים, יתרונות אלה מתייחסים לרבדי העסק השונים והבולטים ביניהם הם:
רישומים חשבונאיים מועדפים- בהתאם לכלל הכללים החשבונאיים הידועים, אין כל ספק כי הרישום של עסקת ליסינג בספרי הנהלת החשבונות עדיפה, במרבית המקרים, בהשוואה לביצוע של רכישה מלאה וזאת על אף שבעת רכישה של רכוש או ציוד לעסק זכאי העסק לרשום את הרכישה כהוצאה מוכרת. ייתרון זה מתבסס על כך שבמקרים רבים בעת רכישה של ציוד יקר ערך דוגמת רכבים, בהתאם לכללי המס בישראל, מדובר בציוד קבוע אשר לא ניתן להכיר בו כהוצאה מיידית אלא רק בפריסה ארוכה על פני מספר שנים, חכירת רכב בליסינג לעומת זאת תיחשב כהוצאה בגין שכירות אשר נרשמת במלואה עם ביצוע העסקה.
הטבה לעובדים- עסקים רבים רואים את החשיבות שבמתן הטבות משמעותיות לעובדים, הטבות אלה משפרות את מידת הערכותו של העובד כלפי מקום עבודתו ויוצרות אמון רב בין העובד למעביד. אחת ההטבות המוכרות והידועות ביותר בשוק העבודה בישראל היא הענקה של רכב לעובד. הטבה אף גדלה באם בוחר המעסיק בשיטת הליסינג התפעולי בה פטור העובד מעלויות התחזוקה השוטפת הגבוהות.
רכישה במסגרת מיקור חוץ- בעבר, כאשר בחרו עסקים לרכוש רכבים בעבור עובדיהם נדרשו הם להעסיק במקביל אנשי מקצוע שונים לרבות טכנאי רכב, מנהלי ציי רכב ועוד. בעת ביצוע עסקת ליסינג, אשר במהותה מזכירה במידת מה את שיטת מיקור החוץ, מתייתר הצורך בהעסקה ישירה של בעלי מקצוע על ידי בעל העסק עצמו דבר המאפשר לעסק להתעסק באופן מלא הפעילות הליבה שלה בלבד.
אילו בדיקות יש לבצע טרם ביצוע עסקת ליסינג?
על אף יתרונותיה הרבים של עסקת הליסינג חשוב לזכור כי מדובר בעסקה משמעותית ביותר בחייו של העסק, שאר טומנת בחובה התחייבות כלכלית ארוכת טווח ועל כן בטרם ביצוע עסקה מסוג זה חשוב מאוד להכיר ולבחון לעומקם של דברים את העסקה על שלל רבדיה, את הבדיקה יש להתחיל מבחירה מושכלת של חברת הליסינג עימה מתבצעת העסקה ובכך להקפיד על בחירה של חברה אמינה, מקצועית, בעלת רקע וותק בתחום הליסינג אשר תדע להתאים לעסק הספיציפי את סוג העסקה המותאמת לו ביותר בהתאם ליכולותיו ונתוניו האישיים. בעת ביצוע עסקה מול חברת ליסינג נכונה ומקצועית יקבל העסק הסבר מקיף על אפשרויות העסקה השונות, נתוני העסקה לרבות נתונים כמו ביטוחי רכב, מגבלות קילומטרים בשנה, עלויות אחזקת הרכב, אפשרויות ומסלולים לביטול העסקה במידת הצורך, פתרונות מס ועוד ובכך להימנע בעיות או שאלות שעלולות להתעורר לאחר ביצוע העסקה. בדיקה חשובה נוספת שחשוב מאוד לבצע טרם התקשרות בעסקת הליסינג היא בחירת נכונה של סוג הרכב, על עסק המעונין להתקשר בעסקת ליסינג לבחון את לעומקם של דברים את צרכיהם של העובדים במקביל לצרכי העסק ובהתאם יש לבחור את סוג הרכב ואת הקטגוריה אליה הוא משתייך, כך לדוגמא בוחרות חברות הייטק רבות ברכבים משפחתיים מרווחים ואילו חברות העוסקות במתן שירותיים עירוניים בוחרות לרוב ברכישה של מכוניות עירוניות קטנות מימדים.